A PINE használata

A PINE előnyei

Mindenkinek vannak kedvenc programjai. Melyik a jobb, az szubjektiv.

A PINE előnye, hogy kicsi, biztonságos, mindig látható, mit kell csinálni, mert alul két sorban ott vannak a parancsok.

A PINE egyik nagy előnye, hogy künnyű benne az attachment-eket kezelni.

A PINE hivatalos leírása

Amikor először használod a PINE-t egy a hálózatra bekötött gépről, akkor megkérdi, kéred-e a leírást, és ha igen, akkor rövid időn belül kapsz egy levelet Washingtonból (ahonnan a PINE származik), a legutóbbi PINE alapos leírásával.

Levélírás és elküldése

A pine-t elindíthatjuk úgy is, hogy egy megfelelő gombra rákattintunk, illetve úgy is, hogy egy xterm-ben beírjuk:
pine [enter]
A pine lényegében 3 "lapot" használ:
 • Main Menu
 • Folder List
 • Folder Index

  A PINE természetes editora a PICO.

  A PINE konfigurálása

  A PINE beállításához menj "M"-mel a Main menu-re, "S"-sel a SETUP-ra, majd "C"-vel a CONFIG-ra, Ott számtalan kérdést kérdeznek, de csak néhány fontos közülük. Ezek ...

  A PINE cimlistája (addressbook)

  A cimlistába azok neveit és cimeit visszük be, akiknek gyakran írunk, vagy akiknek bonyolult lenne begépelni a cimüket.

  A pine-ban a bevitel nagyon egyszerű: miközben egy levelet olvasunk, vagy a level-indexben a levélen állunk, "O" = Other Commands egítségével átmegyünk ezen almenűbe, majd a "T"=take parancs felajánlja a levélben szereplő email cimeket. Kiválasztjuk a szükségeset, kurzorral és enter-rel, majd a kérdésre válaszolva, aliast rendelünk a címhez. Célszerű olyan aliast választani, amelyiket künnyen megjegyzünk, illetve valami rendszert tervezni arra az esetre, amikor majd 100 vagy több ilyen aliasunk is lesz.

  Embercsoportokhoz is hozzárendelhetünk egyetlen nevet, aliast.


  Megjegyzések

  (0) mindig tudni kell, hol vagy: OTTHON, vagy AMI-ban = Hexagon=Reáltanoda Ha pl. a Reáltanodában csinálsz valamit, az lehet artalmatlan, otthon összezavarhatja a gépet. Otthon ki kell kapcsolnod a gépet az EXIT-re való kattintással, majd Knoppix esetén a HALT választásával, és a géptől függően, a régebbieknél esetleg a kapcsolóval.

  Reáltanodában a piros nyolcszog-EXIT-tel lépunk ki, majd kikapcsoljuk az áramot.

  OTTHON, hogy ne kelljen belogolni, a piros nyolcszog EXIT nem is működik. Ujra és ujra belogol.

  Az AMI-ban, azaz, a hexagonon nem mondhatom a gépnek, hogy HALT, csak Ribarik/Bogdan állíthatja le,

  otthon van erre két gomb: Halt, Reboot.

  PINE ADDRESS-BOOK

  1. Ha Borkanak akarsz emailezni, akkor vagy beírod a teljes email cimet, Simonovits.Borbala@ceps.lu Gondolom, eljovetelem elött betettem egy "nickname"-et az ADDRESSBOOK-ba. Mivel az a Dózsan van, nem a Reáltanodában, igy nem tudom módosítani. A következő módon deríthető ki: Bemész otthon (ppp nem kell) a pine-ba. Leütöd: [M] = Main Menü (Csak az "M"-et kell leütni, meg enter sem kell!) Leütöd: [A] = address-book Ott megnézed, hogyan neveztem el a fenti Borka-cimet: bori, borka, borbala? (az a rövidítés, ami kisbetűvel kezdődik). ezután megint: leütöd [M] = Main Menü -t, majd leütöd [C] = Compose beírod a ``nickname''-et, pl. borka, erre kiírja az egész nevet, ha eltevesztetted, (nem borka volt a rövidítes) akkor azt írja ki, borka@renyi.hu.

  Másik mód: Reply

  Ramész az illető egy levelere, leütöd: [R] = Repply, ...

  Kis magyarázat

  (a) ha egy betűt vár a gép, akkor (többnyire) nem kér entert. (b) ha több betűt, akkor majdnem mindig kell egy enter a végére. 3. Miért tűnt el a pine, amikor leütötted a q -t? A legtöbb programot harom módon lehet behivni: (a) egy terminál ablakból (ezt xterm-nek hivjak, amikor a gépet bekapcsolod, ott van elötted egy fekete vagy lila hátteren egy ablak. Ha ide beütöd: pine [enter] akkor működik \'ugy, ahogyan gondoltad.) Pl. Ide is be lehet írni, hogy ppp-on és az \'ugyan\'ugy működik, mintha a [ppp+} -ra kattintanál. a ppp-off helyettesíti a ppp- -t. Ha beírod: system halt [enter] az ugyanaz, mintha rákattintanál a HALT gombra. (b) Balra fent vannak a gombok és az ora. Elindíthatsz egy muveletet (pine, ppp-on=ppp+, ...) a gombokkal is. ilyenkor, ha kilépsz a pine-ból, nem marad utána ablak, mert elötte sem volt. (c) Van egy menű-rendszere a Linux-nak: ha rákattintasz az üres lila vagy fekete mezőre, választási menűk jelennek meg, attól függően, melyik gombot használtad. Ezt most nem írom le.

  Hogyan kapcsoljuk ki a gépet LINUX-ban?

  A LINUX-ba bemehetünk egy-ablakos karakteres, illetve sokablakos, Xwindows- os módon. Most a gép, ha bekapcsolod, az utobbiba érkezik: sok Linux-os ablak rendszerebe. Ekkor nem az ablakokból kell kimenni (=EXIT), hanem a LINUX Xwindows-ból = HALT. Mielött kikapcsolnad a gépet, ha linux-ban vagy és HALT-ra kattintasz, a gép lassan kikapcsolja magát. Amikor kiírja hogy ``system halted'', akkor kikapcsolható a POWER. A Monitor-t, vagy a Modem-et nem kell kikapcsolni, a nyomtatót nem jó bekapcsolva hagyni. (Fogyasztási alapon.) Nem kell EXIT-et írnod. Az exit megszünteti a látható ablakot, De nem kapcsolja ki a gépet. de HALT minden szükséges kikapcsolást maga is megcsinál. A HALT gombra kattintással ekvivalens, ha beírod az ablakba: system halt [enter]

  Mikor használjuk az EXIT-et?

  Akkor kell exit-et írnod, ha belépsz a hexagon-ra (Reáltanoda) Ezzel csöppensz vissza a Dózsa-ra, majd később meg onnan is ki kell lépned, a HALT gombra való rákattintással.

  Tipikus levelezés, otthonról, modemmel

 • Otthon bekapcsolod a gépet, beérkezel a LINUX-odba,
 • belépsz a hexagon-ra, (ppp+, hexagon)
 • elolvasod a leveleket,
 • kilépsz a hexagonból, hogy ne menjen a telefon,
 • megírod a válaszokat, belépsz a Hexagon gépre, az otthoni PINE-ból elküldöd a már megírt leveleket, vársz egy kicsit, (mert a levelek átvitelére idő kell) hogy ne csak az otthoni gépen adminisztrálodjek az elküldés, mint feladat, hanem áttelefonálodjon a hexagonra is, kilépsz (ppp-) majd HALT-olod a gépet: rákattintasz, vársz, amig kiírja, ``system halted'', kikapcsolod. Hogy az otthoni Knoppix-ban, vagy a Hexagon-on vagy-e, az gyakran látható az ablak fejlécen, de néha félrevezető, mert nem frissit.

  Vissza a Főlapra